Zgornja Savinjska Dolina

Cvetna nedelja

14. APRIL 2019, LJUBNO – prikaz cvetnonedeljskih Ljubenskih potic, butar na nedeljo pred Veliko nočjo

Na Ljubnem ob Savinji se pred farno cerkvijo vsako leto odvija blagoslov znamenitih cvetnonedeljskih Ljubenskih potic, butar, ki odstirajo povezanost lokalnega prebivalstva z vero, lesom in kmečkimi opravili.

Ljubenske potice so kot kulturni spomenik državnega pomena pomemben del slovenske dediščine

Ljubenske potice so ime dobile po butarah, ki so bile včasih izdelane iz boljšega kruha ali peciva in zelenja. Proti koncu 19. stol. je bila navada na Ljubnem, da so fantje med seboj tekmovali, kdo bo na cvetno nedeljo k posvetitvi prinesel največjo in najtežjo potico. Ker je bil Jože Poličnik šibke postave, se ni mogel kosati z močnimi vrstniki, zato se je odločil, da bo, če ne more narediti največje in najtežje, naredil najlepšo potico. Tako je leta 1887 k posvetitvi na cvetno nedeljo namesto običajnega snopa prinesel potico v obliki tesarske krošnje, to je nahrbtni zaboj za prenašanje orodja. Od takrat je zamisel ostala, motivi pa se spreminjajo.

Figuralni unikatni rokodelski izdelki so ob nekdanjem splavarstvu najpomembnejša sestavina zavesti o krajevni pripadnosti.
Od nekdaj velja, da so prave Ljubenske potice tiste, ki so narejene doma iz naravnih spomladanskih materialov kot so sveže zelenje, lubje, šibe in plodovi. Ustvarjalci potic danes v domačih delavnicah uporabljajo tudi stroje, kar je tej navadi vneslo pridih sodobnosti, hkrati pa vneslo večje možnosti za ustvarjalnost in kompleksnejše končne izdelke.

 

ORGANIZATOR: ŽUPNIJA LJUBNO OB SAVINJI, +386 (0)3 838 10 28

Solcava
11°
light rain
humidity: 93%
H 10 • L 9
15°
Sun
18°
Mon
18°
Tue
18°
Wed
Weather from OpenWeatherMap
Mozirje
10°
light rain
humidity: 93%
H 10 • L 9
15°
Sun
18°
Mon
18°
Tue
18°
Wed
Weather from OpenWeatherMap
Velenje
10°
light rain
humidity: 100%
wind: 1m/s WSW
H 10 • L 8
17°
Sun
18°
Mon
18°
Tue
19°
Wed
Weather from OpenWeatherMap