Zgornja Savinjska Dolina

Ideje za izlete v okolici

Kljub temu da Savinjska dolina nudi široko nabor doživetij in možnosti za oglede naravnih in kulturnih znamenitosti, je med obiskovalci tudi priljubljeno izhodišče za izlete po okolici in Sloveniji. Na razdalji 30 km lahko doživite zgodovinski mesti Celje in Kamnik, si ogledate Veliko planino ali se podate na kozarček piva v Žalec, kjer stoji edina fontana piva na svetu. Odlična ideja za enodnevni izlet je tudi Koroška, kjer lahko uživate v skivnostih Geoparka Karavanke in se odpravite na zanimivo doživetje podzemlja Pece.

  1. Fontana piva Zeleno zlato Žalec in jama Pekel

Zeleno zlato, hmeljarska dediščina Spodnje Savinjske doline in edina fontana piva na svetu postavljajo Žalec na svetovni zemljevid pivovarništva. Na fontani piva lahko v vrček, ki ga je oblikoval priznani slovenski oblikovalec Oskar Kogoj, natočite šest različnih vrst piva (6 x 1dcl). Preden se s prijatelji podružite ob pivskih aromah, si oglejte še biser Ponikovskega krasa, jamo Pekel, ki navdušuje s 4 metrskim podvodnim slapom in zanimivimi oblikami, ki jih tvorijo raznobarvni kapniki.

2. Krožna tura Kamniško-Savinjske Alpe

Če vas privlačita svežina in lepota alpskega prostora, hkrati pa raje potujete s kolesom ali avtomobilom, užijte zeleno milino in gostoljubnost Kamniško-Savinjskih Alp, ki je vedno začinjena tudi z dobro domačo hrano. Iz Zgornje Savinjske doline vodi cesta čez slikovit prelaz Pavličevo sedlo na avstrijsko stran, od tam pa čez Jezerski Vrh nazaj proti Sloveniji, na odmaknjeno Jezersko. Privoščite si postanek ob idličnem Planšarskem jezeru in nadaljujte proti srednjeveškemu mestecu Kamnik, od tam pa čez prelaz Črnivec in Gornji Grad nazaj proti Zgornji Savinjski dolini. Na enaki trasi poteka tudi cestnokolesarska prireditev Maraton Alpe.

Dodaj komentar

Solcava
-2°
fog
humidity: 74%
wind: 2m/s NW
H -5 • L -9
-3°
Sun
-3°
Mon
-7°
Tue
-5°
Wed
Weather from OpenWeatherMap
Mozirje
-1°
fog
humidity: 74%
wind: 2m/s NW
H -1 • L -3
-1°
Sun
-2°
Mon
-5°
Tue
-4°
Wed
Weather from OpenWeatherMap
Velenje
-1°
mist
humidity: 74%
wind: 2m/s NW
H -1 • L -3
-1°
Sun
-2°
Mon
-5°
Tue
-4°
Wed
Weather from OpenWeatherMap